Φασόλια Πρεσπών
Η κύρια απασχόληση των κατοίκων της Πρέσπας σήμερα είναι η καλλιέργεια της φασολιάς για παραγωγή ξερών καρπών. Τα φασόλια της Πρέσπας είναι βραστερά και νόστιμα και θεωρούνται από τα καλύτερα στον κόσμο.
Η εντατική φασολοκαλλιέργεια που είναι αποκλειστικά αρδεύσιμη, έχει σχετικά υψηλές οικονομικές αποδόσεις και ξεκίνησε πριν από το 1985. Τα Φασόλια πλακέ, ελέφαντες και γίγαντες από τη Πρέσπα είναι το βασικό συστατικό της πασίγνωστης παραδοσιακής Ελληνικής συνταγής, της φασολάδας. Στην τοπική κουζίνα υπάρχουν πολλές συνταγές για τα φασόλια που ψήνονται και στο φούρνο (ταβά ή πλακί) ή γίνονται σαλάτα. Είναι αναμφισβήτητα ιδιαίτερα υγιεινή και θρεπτική τροφή και αποτελεί βασικό τμήμα της Μεσογειακής διατροφής και δίαιτας. Τα φασόλια ελέφαντες και γίγαντες ανήκουν στην ίδια ελληνική ποικιλία φασολιών εξαιρετικής ποιότητας.
Η διαφοροποίηση των δυο κατηγοριών γίνεται βάσει του μεγέθους τους και η εκπληκτική ποιότητά τους οφείλεται στο συνδυασμό του μικροκλίματος και στην εδαφολογική σύσταση της περιοχής. Το 1994 τα φασόλια ελέφαντες και γίγαντες Πρεσπών αναγνωρίστηκαν ως Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης. Η αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα αναγνώρισε ως Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης.
Οι καλλιεργητές φασολιών της περιοχής δημιούργησαν αγροτικό συνεταιρισμό, με σκοπό να διασφαλίσουν τη μοναδικότητα του προϊόντος και την πιστοποίηση του. Έχουν ξεκινήσει τη καλλιέργεια με την επίβλεψη γεωπόνων και είναι στο στάδιο παραγωγής προϊόντων ολοκληρωμένης διαχείρισης. Το συσκευαστήριο φασολιού που κατασκευάστηκε πρόσφατα στο Λαιμό αποτελεί έργο πνοής για την Πρέσπα, καθώς δίνει τη δυνατότητα στους καλλιεργητές φασολιών να προωθήσουν οργανωμένα τα μοναδικής ποιότητας φασόλια Πρεσπών.