Παραδοσιακές Συνταγές
Η επίσκεψη στην Πρέσπα θα πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει φασολάδα, φασόλια γίγαντες στο φούρνο, κόκκινες ψητές πιπεριές και λιαστά, παστά τσιρόνια με κρασί και τοπικό τσίπουρο. Το τσίπουρο παράγεται στα έξι <<καζάνια>> (αποστακτήρια) της περιοχής, στον Άγιο Γερμανό, το Πλατύ, τους Ψαράδες, το Λευκώνα, τις Καρυές και τη Μικρολίμνη, τα οποία αξίζει κανείς να επισκεφτεί το χειμώνα.
Φασολάδα
Υλικά για 5 άτομα:
- 2-3 φλιτζάνια του τσαγιού Φασόλια Πλακέ Πρεσπών
- 1 κρεμμύδι μεγάλο
- 2-3 ντομάτες ή σάλτσα ντομάτας
- 2 κόκκινες πιπεριές φρέσκιες ή ξερές
- 2-3 καρότα
- Μισό φλιτζάνι λάδι
- Σέλινο, μαϊντανό και λίγο αλάτι
Εκτέλεση:
Βράζουμε για περίπου 2 ώρες, σε μια μεγάλη κατσαρόλα, όλα τα υλικά και τα δοκιμάζουμε αν έχουν βράσει.
Σερβίρουμε με λίγο μπούκοβο και με τουρσί λάχανο.
Φασόλια γίγαντες στο φούρνο
Υλικά για 6 άτομα:
- 3-4 φλιτζάνια γίγαντες - ελέφαντες Πρεσπών
- 2 καρότα κομμένα ροδέλες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
- 1-2 πιπεριές Φλωρίνης κόκκινες
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2-3 ντομάτες η τοματοπολτό
- Μαϊντανό, λίγο δυόσμο
- 1 κουτάλι αλάτι ψιλό
Εκτέλεση:
Αρχικά μουλιάζουμε τα φασόλια στο νερό από βραδύς.
Στη συνέχεια τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε για 5 λεπτά. Στραγγίζουμε το νερό και ξαναρίχνουμε 5-6 ποτήρια βραστό νερό το οποίο βράσαμε νωρίτερα σε άλλη κατσαρόλα. Βάζουμε και τα καρότα και τα αφήνουμε σε σιγανή φωτιά ( για να μην βγει η φλούδα).
Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει, προσθέτουμε τις πιπεριές, το σκόρδο, την ντομάτα, το μαϊντανό, το αλάτι και τον δυόσμο. Βάζουμε τα φασόλια στο ταψί και τα περιχύνουμε με τα πιο πάνω υλικά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και τα βάζουμε στον φούρνο για 30-40 λεπτά στους 180-200 oC.